Alagözoğlu » 18 May 2011, 20:04
Gösteriyi seyreden birisi olarak ben de birşeyler yazmak istedim.
Ben sonuçlara muhalifim ve farklı düşünüyorum :
1- Ekiplerin oyunlarına göre değerlendirirsem (açıklanan sonuçtan etkilenmeden) :
Her ne kadar Denizli Ekin kültür sanat merkezi , müziklerinin metronomlarını hızlandırmış
ve de eleştiri alan davullar koymuşsa da kendi iç bütünlüğüne göre sahnede en iyi göz
dolduran ekipti. Bir diğeri ise Konak Halk eğitim merkeziydi.
Birlikte oraya gittiğimiz 3 arkadaş dahil , arkamız ve önümüzde oturan seyircilerin konuşmalarından
ve tüm seyircinin alkış ve tepkilerinden bunu rahatlıkla anlayabiliyordunuz.
Yedirenk ekibi ise , Mardin oyunu ile sahne performansı ve oyun kurgusunu diğer ekiplere
nazaran göreceli olarak düşük bulduğum ve seyircilerden en az alkış alan ekipti. Muhteşem değildi.
Tuana Sanat kulübü bile seyirciden( Hakkari ) oyunları ve renkleri ile , Yedirenk ekibinden daha fazla
alkış ve olumlu tepkiler almıştı.
Bana göre ; birinci Denizli Ekin veya Konak HEM , üçüncü Tuana SK , dördüncü İstanbul
Çağdaş ve sonuncu ise Yedirenk ekibidir.
" Kalabalık ve seçkin bir jüri vardı , onların değerlendirmesi yanlış mı yani ? " sorusunu
yöneltecek arkadaşlar olabilir.Jüri kalabalık ve seçkin olmasına seçkindi.
Ama ; bu sorulara karşılık olarak , Zeybekoloji ' nin 3 yıllık iletilerindeki jüri haksızlıklarını
ve haketmediği halde kazananları belirleyen iradenin bazan jüriler olmadığını
hatırlatırım.
2- Diğer faktörlere göre değerlendirirsem:
Açık konuşup açık yazan birisi olduğum için dikkatimi çeken şu faktörleri yazmadan
rahat edemeyeceğim :
a- Her yıl kokteylde ve yemekte içki varken bu yıl yoktu , sadece şerbet ve limonata türü
içecekler vardı. Sizce neden böyle olmuş olabilir ?
b- Açılış konuşması sırasında "...hoşgeldiniz belediye başkanlarımız " denmesine rağmen ;
ödül dağıtımı sırasında Yedirenk kulübünün ismi okununca " Aaa , sizde mi buradaydınız
Küçükçekmece belediye başkanımız " şeklinde bir konuşma duyuldu.
" Bu faktörlerin değerlendirme ile ne alakası var ? " diyecek olan arkadaşlarımız vardır.
Ben de derim ki ; hakedilmeyen bir birincilik verilirse , insanlar da " bu haksızlığı oluşturabilecek
nedenler ne olabilir ? " diyerek detaylı bir düşünme sürecine girer ve sebeplerini de bulurlar.
Dışarıda , yukarıdaki faktörler konuşuluyordu bazılarınca.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ödül töreni bitip te dışarıya çıktığımızda , Denizli ' li oyuncuların çok üzgün olduklarını gördüm.
Bayan oyuncuların bir kısmı ağlıyorlardı. Haklı olarak " ...biz gönüllerin değil , ilan edilen gerçek
birinci olmak istiyoruz artık...! " sözleri dökülüyordu dudaklarından.
Yani onlar da birinci olacaklarına yürekten inanmış ama hayal kırıklığına uğramışlardı.
Saygılar ve selamlar ;
Çakırcalı Efe ! Yol ver geçelim , yaban değiliz..!