cihangir yazdı:Yani yarışma ile ilgili en saçma yorum bu bence ancak zevkler ve RENKLER meselesi olduğu için sahne ile ilgili yorumlarınıza saygı duymaktayım. Bende hem yarışmanın hem de gala gecesinin tüm kayıtları var seyirci tepkisi hiç de sizin yansıtmaya çalıştığınız gibi değil. sanırım siz taraftarlar arasında kalmışsınız en iyi ihtimalle. sıralama da konak veya ekin ikisinden biri 1. olmalıydı demişsiniz sizin için1. zeybek olsun da gerisi hikaye yani... Bence 7rengin kurgusu anlatımı teması birinci oldu... kostüm müzik zaten temayı tamamladı. o akşam orada kötü ekip de yoktu zaten genelde ortalığı karıştıranlar hep sahnelerde göremediğimiz arkadaşlardır sahnedekiler hep arkadaşlardır. Orada iki gün boyunca insanlar tanıştı kaynaştı herkes birbirini tebrik etti.. Sizin gala da alkol olmayışını bile 7renk ile bağdaştırmanız ne derece maksatlı olduğunuzu gösteriyor aynı zamanda camiadan da ne kadar uzakta olduğunuzu.. 7renk ne imkanlarla buralara geldi neyi ne zaman yaptı da son 5 yıldır yakaladığı bu istikrarı birincilikle süsledi gelip görmenizi çok isterdim. Ayrıca bizzat tanışarak sahne ve kurgu ile ilgili de bilgi alış-verişinde bulunmayı da isterim. Teşekkürler.
Sayın Cihangir ;
Bu " sana özel " cevabımı , polemiğe girmek için yazmıyorum , bilesiniz.
Çelişkilerle dolu birisi olduğunuz belli.
Size çelişkilerinizi göstermek için yazıyorum.
1- Sitemize yeni kayıt olmuşsunuz ;
Bırakın birbirimizi görüp yüzyüze tanışmadığımız Zeybekoloji site ortamını , herhangi yüzyüze bir sosyal ortama girdiğiniz zaman bile , önce kendinizi tanıtırsınız . Sonra o kişiler sizi tanırlar , iyi niyetli misiniz , kalıcı mısınız , o anlık mısınız belli olur ve yorumlarınız , fikirleriniz dikkate alınmaya başlanır. Bazan eleştirilirsiniz ya da özeleştiri yaparsınız , böylece tutarlılığınız ve saygınlığınız artar.
Siz yukarıda belirttiklerimin neresindesiniz ? İstediğiniz anda siteye dalıp paldır küldür laflar edemezsiniz.
2- En alt cümlelerinizde " tanışma " lafı ediyorsunuz ama tanımadığınız kişilerin yorum ve fikirlerinin bulunduğu bir sitede , üstelik henüz kendinizi bile tanıtmadan
" ...yarışma ile ilgili en saçma yorum..." lafını etmişsiniz.
Çelişkiler içerisinde olduğunuz birinci konu bu.Size göre bu yorum " saçma " gelebilir , ama bana göre kendiniz saçmasınız.
Çünkü " saçma " ; adı üstünde , uluorta , düşünülmeden herhangi bir dayanağı olmadan
saçılarak ortaya atılan şeyler için kullanılır. Siz de herhangi bir dayanağınız olmadan , tanınmadan ve tanışmadan ortaya atılmış ve saçılmışsınız.
3- Mesele renkler ve zevkler değil , bizzat somut gözlem ve izlenimlerdir. İzlenimlerimin gerekçelerini de yorumumda açıkladım.Tüm kayıtları hangi gözle seyrettiğin ve kaydettiğin önemli. Ben sahnede ve ortamda
kaydedilemeyen ama yarışma sonucunu etkileyip belirleyen
" irade " den bahsediyorum.
Ayrıca , kayıtlar sitemizde ve arkadaşlarımda da var. Hangisi en çok seyirci tepkisi almış , rahatlıkla farkedilebiliyor.
"...ilgili yorumlarınıza saygı duymaktayım..." demeniz , kötü boyayı iyileştirme cilası gibi duruyor.
Genelde üslubunuz kötü ;
" saygı " lafı başta sarfedilen
" saçma " lafı ile çelişiyor.
İkinci çelişkiniz
burada...4-
" Siz taraflar arasında kalmışsınız " cümlesi de
çelişkili olduğunuz üçüncü konu. Çünkü
" Bence 7rengin kurgusu anlatımı teması birinci oldu.." ve
" 7renk ne imkanlarla buralara geldi neyi ne zaman yaptı da son 5 yıldır yakaladığı bu istikrarı birincilikle süsledi gelip görmenizi çok isterdim."diyerek tarafınızı belli ediyorsunuz zaten.
Belki de 7 renk tarafından gibi görünmek isteyen ama , " bana göre " diyerek yazdığım yorumlarımın belli
nüanslarını ! hazmedemeyen ve saldırıda bulunmanın sizi rahatlatacağını düşünen birisiniz.
"...ortalığı karıştıranlar hep sahnelerde göremediğimiz arkadaşlardır" ,
"...aynı zamanda camiadan da ne kadar uzakta olduğunuzu..." gibi büyük laflar etseniz dahi sizi tanımıyoruz çünkü.
5-
"...sizin için 1. zeybek olsun da gerisi hikaye yani..." lafınız
dördüncü çelişkiniz.Ben yorumumda :
" Yedirenk ekibi ise , Mardin oyunu ile sahne performansı ve oyun kurgusunu diğer ekiplere
nazaran göreceli olarak düşük bulduğum ve seyircilerden en az alkış alan ekipti. Muhteşem değildi."
" Tuana Sanat kulübü bile seyirciden( Hakkari ) oyunları ve renkleri ile , Yedirenk ekibinden daha fazla
alkış ve olumlu tepkiler almıştı." şeklinde yazmıştım.
"
Bana göre ; birinci Denizli Ekin veya Konak HEM , üçüncü Tuana SK , dördüncü İstanbul
Çağdaş ve sonuncu ise Yedirenk ekibidir."
Gerisi hikaye değil çünkü , " bana göre " geridekiler de değerlendirmeye alınmış ve gerekçeleri sıralanmış.
" ... gerisi hikaye... , ...saçma..." lafları , " bana göre " diye kendi yorumunu yazan birisi( ben) için düşüncesizce ve kötü niyetli olarak sarfedilmiş.
6-
"...genelde ortalığı karıştıranlar hep sahnelerde göremediğimiz arkadaşlardır sahnedekiler hep arkadaşlardır."
Ben yorumumu , 16 aydır üyesi olduğum , çok değerler kazandığım ve karınca kararınca küçük küçük katkıda bulunmaya çalıştığım Zeybekoloji ' de , üstelik " bana göre " diyerek yazdım. Beni bilen bilir , hangi sahnelerde
göründüğümü de. Bu yorumu yazmakla Zeybekoloji ' yi karıştırmış olmadım herhalde.
Cihaner esas siz , Zeybekoloji ' ye anlık girerek ve başka yerlerde sarfetmeniz gereken kötü üslubunuzu burada sarfederek karıştırıcılık yapmış oluyorsunuz.
Böylece beşinci çelişkiniz oluyor.7-
Siz yazmışsınız :" Sizin gala da alkol olmayışını bile 7renk ile bağdaştırmanız ne derece maksatlı olduğunuzu gösteriyor aynı zamanda camiadan da ne kadar uzakta olduğunuzu.."Ben yazmışım :" a- Her yıl kokteylde ve yemekte içki varken bu yıl yoktu , sadece şerbet ve limonata türü
içecekler vardı. Sizce neden böyle olmuş olabilir ? "Sorular :...Benim cümlelerimde , alkolün olmayışını 7 renk ile bağdaştıran kelimeler var mıdır ?
...Bazı politik gölge düşmüş kararlarda , haksızca verilmiş kararı belirleyen
iradenin jüriler olmadığını
ve esen rüzgarların (bazı kesimlerin çıkarları gereği) taraflı karar çıkmasında rol oynadığını hatırlarsak ; kararın manuple edilerek verileceği
ortamın , oraya katılan bazılarının onaylayacağı (uygun) şekilde olması gerektiği ülkemizde sıkça rastlanan uygulamalardan mıdır ? Alkollü veya alkolsüz ortamlar , bu ortamlardan mıdır ?
...Diğer meşrubat ve şerbetlerle birlikte alkolün her yıl bulunup bu yıl olmayışını ,
evet maksatlı olarak belirttim.
Benimkisi somut izlenimlere dayalı gözlemdi. Ama maksatlı olarak belirtmem , alkolü bu yıl koymayanların maksadının ne olduğunu site üyesi arkadaşlarıma sezdirebilme isteğim değil midir ?
...Camiadan ne kadar uzakta olduğuma karar vermek için :
a- Beni daha iyi tanımanız gerekmez mi ? ( Veya ; yeni kayıt olduğunuza göre ,bir yorumumla mı tanıdınız beni ? )
Bir yorumla benim hakkımda " saçma , camiadan uzak...v.s." kararlarını size verdirten ve ait olduğunuzu
hissettirdiğiniz camia nasıl bir camiadır ?
Benim bildiğim halkoyunları camiası , adı üstünde " halkın kendisi " gibidir.Alçakgönüllü , sabırlı ,
karşısındaki kişiye lafta değil özde saygı besleyen halkçı bir topluluktur.
b- Yok eğer beni tanıyan birisiyseniz ve burada " Cihaner " diye maske kullanıyorsanız ; size derim ki :
" Ben de sizi , yazdıklarınızdan çıkarttığım profilinizden tanıyorum. Sizin bulunduğunuz camia , ancak
size saldırgan ve kötü niyetli üslupla yazdıran bir camia olsa gerek , değil mi ? "
Size tavsiyem ;
Yalnızca bu camiada bulunmakla kendinizi yeterli görmeyip , ülkemizde başka camialarda da bulunun.
Özelde halkoyunları genelde halk kültürümüze yıllardır yapılan saldırıları , zoraki yönlendirmeleri , yozlaştırma
çabalarını ,
halk kültürümüzü de kullanarak kendi politik çıkarlarına dönüştürmeye çalışanları farkedin...
Yani bakış açınızı genişletin...
Bunları niye mi tavsiye ediyorum ?
Yazdığınız yazıdan , yalnızca 7 renk camiasının ve kendi şövenizminin dışına çıkamamış bir izlenim ediniliyor.
Bu durumda da ; yarışma oyunlarının dışında , konuşmalarda ne konuşulmuş ? , ortamda günün şartlarına göre neler değişmiş ? , kaybetti gösterilen ekiplerin üyeleri neler düşünüyor ? bunları farkedemiyorsunuz.
İlk gün (yarışma) ortamında , sizin deyiminizle herkes tabii ki "...tanışacak ,kaynaşacak.." (kaynaşır mı bilemiyorum ?)"
Bence daha önemli olan ; gala gecesinin sonunda , (haksız sonuçlar da olsa) kazananların kaybedenleri dinlemesi ,
duygularını paylaşması ("...uzakta olmadığınız camiada..." bu anlayışlar var mıdır ? ) ve hatta ,
Denizli Ekin grubunun sahneye çıkmak üzere iken müziğinin - ne sebeptendir bilinmez- 8-10 saniye geç başladığının ve ilk anda şaşkınlıkla sahneye çıktıklarının bizzat onlardan öğrenilmesi ve üzülenlerin teselli edilmesidir.(Belirttiğiniz "...yarışma ve gala gecesinin tüm kayıtlarından..." bu müzik kesilmesini anlayabilmiş miydiniz ?)
Son bir nokta daha ;
Ben yorumumla 7 renk ' in madem hakkını yemiş görünüyorum ve siz de " ...camiadan uzak birisi..." değilsiniz
madem ; Kostak Ali Efe arkadaşımın belirttiği gibi , benim göremediğim "...7 renk' teki kurgu , anlatım ve tema..." nın neler olduğunu biz cahillere somut olarak anlatır mısınız ?
"...Sahne ve kurgu ile de ilgili bilgi alış-verişinde bulunmayı..." gerçekten istiyorsanız ; önce şunu söyleyeyim :
Ben böyle önemli bilgileri bana verebilecek birisi olarak göremedim sizi ,yazınızdaki üsluptan anladığım
kadarıyla ;
dolayısıyla , sahne ve kurgu bilgisinden önce adam olma değerlerini edinmek veya edinildi ise neden
uygulayamadığınızı sorgulamak ve hatta Zeybekoloji site kültürünü zaman içerisinde öğrenmek gerekmekte.
Çünkü , ezbere dayalı bilgilerden önce insan ,insanlık değerlerini bilmeli ve
uygulamalı bence.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu uzun eleştirel yazımı okuyacak arkadaşlara sabırlar diliyorum.
Gerekli gördüğüm için ve içimden gelenleri yazdım.
Selam ve sevgiler ;