Zeybekoloji.Com

Zeybekler ve Halk Oyunları Üzerine

İçeriği atla

• Mesaj Panosu
  • Arama
    • Gelişmiş Arama
    • Yeni İletiler
    • Okunmamış İletiler
    • Kendi İletileriniz
    • Cevapsız İletiler
    • Aktif Konular
  • Yöreler
    • Aydın
    • Balıkesir
    • Çanakkale
    • Denizli
    • Kütahya
    • Manisa
    • Muğla
    • İzmir
    • Teke
    • Diğer
  • Yardım
    • Pano Klavuzu
    • Site Kullanımı
    • Üyelik İptali
  • Kullanıcı Paneli
    • Profiliniz
    • İmzanız
    • Hesap Ayarları
    • Özel Mesajlar
    • Arkadaş Listesi
  • Zeybekoloji
    • Üye Listesi
    • Yönetim Ekibi
    • Facebook Sayfası
    • Facebook Grubu
    • Resim Galerisi
    • Forum Kuralları
  • Pano anasayfası ‹ Yöreler ‹ Balıkesir Yöresi
  • Yazı boyutunu değiştir
  • Arkadaşına gönder
  • Yazıcı görüntüsü
  • Kayıt Ol
  • Oturum Aç

Muğla Oyunu

Balıkesir Yöresi Hakkında

Yetkili: ressamerdinc

Cevap gönder
17 ileti • 3 sayfadan 2. sayfa • 1, 2, 3

Re: Muğla Oyunu

İleti ressamerdinc » 13 Haz 2010, 15:37

Yöremizde Muğla-Aydın (Menteşe) yöresinden gelip yerleşmiş yörük köyleri çoktur.Kışı oralarda geçirip yazı Dursunbey yaylalarında geçiren bu obalar yerleşim kanunu çıkınca Balıkesir'de yerleşmek zorunda kalmışlardır.Getirdikleri kültürle Balıkesir yerli kültürünü harmanlamışlardır.Balıkesir'de Muğla zeybeği ve başka Güney Ege zeybeklerinin örneklerinin görülmesi abes değildir.
ressamerdinc
Yönetici
Yönetici

Uyarılma: (0%)
Teşekkür Etti: 498
Teşekkür Aldı: 604
İsim: erdinç çolak
  • E-posta ressamerdinc
  • Web sitesi
Sayfa başı

ressamerdinc isimli üyemize teşekkür edenler:
HaLiL Efe

İleti HaLiL Efe » 13 Haz 2010, 19:24

ressamerdinc yazdı:Yöremizde Muğla-Aydın (Menteşe) yöresinden gelip yerleşmiş yörük köyleri çoktur.Kışı oralarda geçirip yazı Dursunbey yaylalarında geçiren bu obalar yerleşim kanunu çıkınca Balıkesir'de yerleşmek zorunda kalmışlardır.Getirdikleri kültürle Balıkesir yerli kültürünü harmanlamışlardır.Balıkesir'de Muğla zeybeği ve başka Güney Ege zeybeklerinin örneklerinin görülmesi abes değildir.

söylediklerinize lafım yok, dediğiniz gibi olması kuvvetle muhtemel; itirazım isimlendirme hususunda...
madem bunun muğla zeybeği olduğunu kabul ediyorsunuz - ki bu tartışılmaz bile - neden isimler "muğla oyunu" veya "barudum" oluyor?
“ULUSAL OYUNLARIMIZI ÖĞRENMEK BİR ŞEREF, ÖĞRETMEK İSE KUTSALLIK KAZANDIRMAKTIR.”

M.KEMAL ATATÜRK
Kullanıcı avatarı
HaLiL Efe
Kızan
Kızan

Teşekkür Etti: 66
Teşekkür Aldı: 287
İsim: HaLiL
Oynadığınız Ekip: İFD
  • E-posta HaLiL Efe
Sayfa başı

HaLiL Efe isimli üyemize teşekkür edenler:
FethiyeGaziOnur

İleti Efe » 13 Haz 2010, 19:35

HaLiL Efe yazdı:söylediklerinize lafım yok, dediğiniz gibi olması kuvvetle muhtemel; itirazım isimlendirme hususunda...
madem bunun muğla zeybeği olduğunu kabul ediyorsunuz - ki bu tartışılmaz bile - neden isimler "muğla oyunu" veya "barudum" oluyor?

Bu isimleri biz kafamizdan uydurmuyoruz ki, koyden koye ismi degisyor. Bunun daha cok ornegi war.
Üye olmadığınız için bu linki göremiyorsunuz. Üye olmak için Tıklayınız. Lütfen Forum Kuralları'nı gözden geçiriniz.

Lütfen Teşekkür Et butonu kullanımına özen gösteriniz.

Kullanıcı avatarı
Efe
Yönetici
Yönetici

Teşekkür Etti: 2811
Teşekkür Aldı: 3719
İsim: Ćém Bőś.
  • E-posta Efe
  • Web sitesi
  • Facebook
Sayfa başı

2 Efe isimli üyemize teşekkür edenler:
aseymen, FethiyeGaziOnur

İleti ressamerdinc » 13 Haz 2010, 23:14

Muğla oyunu olmuşsa ne olmuş.Atalarımız başka isim vermemiş de Muğla'dan olduğunu belirtmeye devam etmiş.Balıkesir Zeybeği olsa daha mı iyi olurdu?O zaman da çalıntı denirdi.Muğla'nın oyunu değil mi ki bu zeybek, pek tabii öyle.Bunda ters bir durum göremiyorum.
ressamerdinc
Yönetici
Yönetici

Teşekkür Etti: 498
Teşekkür Aldı: 604
İsim: erdinç çolak
  • E-posta ressamerdinc
  • Web sitesi
Sayfa başı

ressamerdinc isimli üyemize teşekkür edenler:
erboy

İleti aseymen » 13 Haz 2010, 23:39

HaLiL Efe yazdı:
ressamerdinc yazdı:Yöremizde Muğla-Aydın (Menteşe) yöresinden gelip yerleşmiş yörük köyleri çoktur.Kışı oralarda geçirip yazı Dursunbey yaylalarında geçiren bu obalar yerleşim kanunu çıkınca Balıkesir'de yerleşmek zorunda kalmışlardır.Getirdikleri kültürle Balıkesir yerli kültürünü harmanlamışlardır.Balıkesir'de Muğla zeybeği ve başka Güney Ege zeybeklerinin örneklerinin görülmesi abes değildir.

söylediklerinize lafım yok, dediğiniz gibi olması kuvvetle muhtemel; itirazım isimlendirme hususunda...

halil kardeş ozaman bu analojiyle gittiğimiz zaman ağır milas oyununun aydın da oynanması , kırıkhan oyununun gaziantepte oynaması , hemşin canlısının artvinde oynanması ,......, daha onlarca sayarım, ne şekilde yorumlayacağız.
ben tamamen reddetmemekle birlikte, oyuna barudum deniyorsa , oyunun erdinçin söylediği kanaldan geldiği argumanına katılamayacağım. bu sözlerin sahibi belli , ancak erdinçin işaret ettiği olay , çok daha evvelki bir tarihe ait.
Koç gibi meydanlarda dönenlerdeniz
Biz vatan uğruna ölenlerdeniz
Kullanıcı avatarı
aseymen
Yönetici
Yönetici

Teşekkür Etti: 1945
Teşekkür Aldı: 1147
İsim: Kadir F. Dansman
  • E-posta aseymen
Sayfa başı

aseymen isimli üyemize teşekkür edenler:
erboy

İleti alkan10 » 30 Tem 2010, 14:24

evet ben savaştepeliyim bizim orada oynanır ama hareketlere giriş biraz farklı akpınar köyü ve civar köylerde oynanmaktadır
alkan10
Müdavim
Müdavim

Teşekkür Etti: 1
Teşekkür Aldı: 4
İsim: alkan
  • E-posta alkan10
Sayfa başı

4 alkan10 isimli üyemize teşekkür edenler:
aseymen, blkberk, Efe, erboy

İleti balıkesirbengi » 01 Ağu 2010, 10:37

Balıkesirde birçok düğünde karşıma çıkan bu oyun çok hareketli bir oyun olmakla beraber muğladaki figürleriyle uzaktan yakından ilgisi yoktur(sadece birkaç adım yapısı benziyor bunun da nedenlerini zaten söylemişsiniz...)
Tabi bu benim kanaatim... Ben her iki oyunu da oynamış (her iki oyun da dedim çünkü sadece bi isim ve müzik benzerliği sadece.. Yani ortada apayrı iki oyun var adım yapısı olarak) ve de aralarındaki farklılıkları görmüş biri olarak şunu söylemek istiyorum sadece bu oyun balıkesirde muğla adıyla oynanıyor diye zaten bu oyun önceden vardı deyip buradaki kültür gözardı edilemez...
Bu bir kültürdür ve de yaşatılması gerekir sadece... Ortada farklı iki oyun var adım yapısı olarak bunun sergilenmesi ve de beğeniye sunulup etraftan izlenimler alınması gerekir... Sağlam kaynaklara dayanıyorsa tabi.. bu oyun muğlada var deyip kestirilip atılmasın yani.. kültürün kesin çizgileri yoktur... Yöreler vardır fakat bunlara benzer özellikler gösterenler de vardır bunu unutmamak gerekir...
Son olarak şunu eklemek istiyorum isim ve müzik benzerliği var buna diyeceğim birşey yok fakat adım yapısı olarak farklı olduğundan bence burada söz konusu olan bizim kültür zenginliğimizdir... SAYGILARIMLA
balıkesirbengi
Yönetici
Yönetici

Teşekkür Etti: 19
Teşekkür Aldı: 26
İsim: Turgay ÖZBODUR
  • E-posta balıkesirbengi
Sayfa başı

4 balıkesirbengi isimli üyemize teşekkür edenler:
aseymen, AybO, blkberk, Efe

İleti aseymen » 01 Ağu 2010, 11:23

Gordugum kadariyla ozellikle halkoyunlari camiasinda genellikle mugla zeybegi diye bilinen oyunun ayni ezgiyle farkli yorelerde farkli figurlerle icra edilmesi uzerine ortaya cikan durumlarla ilgili bircok baslikta tartisiyoruz ( bazilarinda tartisamiyoruz da)
Burada musahhas vakaya girerken esas teorik tartisma konusunu iskaliyormusuz gibi geliyor.
Belli bir donemde koy enstituleri anadolu halki uzerinde cok etkili olmustur, kulturel hayatda bunun cok disinda degildir.
Su ana kadar gundogdu( sacli efe) zeybegi ve mugla zeybegi bana gore yukardaki saptamaya iliskin sitemizde yayginlikla tartistigimiz iki ornek.
Halkoyunlari camiasindabu oyunlara ilk kaynak kisiilk yapanlarin koy egitim enstitulerinden ve calismalarindan nekadar etkilendigi bana gore ayrica tetkik edilmesi gereken bir mevzudur.

Mugla zeybegi diye bilinen oyunun onceden kurgulanmamis ortamlarda, halkoyunlariyla camiasiyla etkilesimi olmayan mumkun oldugunca yasli insanlar tarafindan icra kayitlari oldukca anlamli bir ilmi tespit olacaktir.

Bunun uzerinede koy enstitulerinin yarattigi kulturel degisimlerin kulturel miras sayilip sayilmayacagini ( benim kriterim sabit, yore insani kabul edip iki nesildir icra ediyorsa oyledir) ayrica konusmakta verimli bir sohbet konusu olacaktir
Koç gibi meydanlarda dönenlerdeniz
Biz vatan uğruna ölenlerdeniz
Kullanıcı avatarı
aseymen
Yönetici
Yönetici

Teşekkür Etti: 1945
Teşekkür Aldı: 1147
İsim: Kadir F. Dansman
  • E-posta aseymen
Sayfa başı