Besleme

izmir elifoglu

İzmir Yöresi Hakkında

Yetkili: CHuN-LI

Zeybekoloji'de Aradığını Bul!

Re: izmir elifoglu

İleti aseymen » 02 Nis 2010, 15:21

Sevgili ibrahim kardes
Goruntulerin ne kadar onemli oldugunu gostermesi acisindan,mesela cumaovasi derneginin mahalli dernekler yarışmasındaki görüntülerinden sonra sogukkuyu oyunu farkli oynanmaya basladi birtakim derneklerce , ki buda görüntülü aktarımın önemine engüzel örneklerden biri...
Eminim senin dediklerin dogrudur zaten bu oyunlarida cumaovasi derneginden izledik. Ama o yöntemle ispatı kabul ettiğimiz zaman butun herkeste cikip falanca oyunda filanca koyde sergileniyor ifadesine sarilabilir.
O yuzden goruntu konusunu ben hep sorgulamaya devam edecegim. Ornegin filanca koyde zeybek oyunu diyen bir goruntuye rastliyoruz, once zurnadan muhtesem oturak havalarini dinliyoruz , sonra milet toplu halde çömüdüm oynamaya basliyorlar. ayrıca ben sadece izmir için değil , aydın ve manisa ve sonrada denizli ve muğla içinde konuşuyorum , ancak gördüğüm kadarıyla denizli ve muğlayla alakalı daha fazla görsel materyal var gibi
Eger hocalarin elinde siradan mahalli oyun goruntuleri varda onlari sakliyorlarsa bununda nedenini duymak isterim doğrusu....

Koç gibi meydanlarda dönenlerdeniz
Biz vatan uğruna ölenlerdeniz
Kullanıcı avatarı
aseymen
Yönetici
Yönetici

Yaşadığı Şehir: İstanbul
Uyarılma: (0%)
Teşekkür etti: 2921
Teşekkür aldı: 1800
İsim: Kadir F. Dansman

aseymen isimli üyemize teşekkür edenler.:
Efe

İleti AybO » 02 Nis 2010, 23:52

Kesinlikle haklı olduğunuzu düşünüyorum. Bizler - yaşça daha genç olanlar - bu tip gerçeklere aç iken, ellerinde çok özel arşivlerin olduğunu bahseden kişilerin bu birikimleri saklaması gerçekten ilginç.

Ege Üniversitesinin bundan daha önceleri yürütmüş olduğu video kaydıyla derlemeler projesinde hepimiz gördük ki o köylerdeki insalar o oyunları sergiliyorlar. Aslında tekrardan bu tip bir belgeleme sistemi olsa ve bizler de bu videoları ve belgeleri görsek ve neticesinde bilgi havuzumuza bunları da katabilsek. Gönül neler istiyor ama maalesef elimizde olanlarla sanırım yetinmek zorunda kalacağıza benziyor.

Cumaovası, Zeybek yuvası...

İnsanın konuşacak kadar zekâya, ya da susacak kadar akla sahip olmaması büyük bir talihsizliktir. La Bruyere

Kullanıcı avatarı
AybO
Zeybek
Zeybek

Yaşadığı Şehir: İzmir
Teşekkür etti: 229
Teşekkür aldı: 526
İsim: İbrahim Avcı
Oynadığınız Ekip: İFAK

İleti aseymen » 03 Nis 2010, 00:07

sevgili ibrahim
eskiden video kamera ,film makinası çok lüks fantazi şeylerdi. Sanıyorum 2000 li yılların başından beri cep telefonları kamera gibi çalışmaya başladı, dolayısıyla ben bu " verisizlik" durumunu algılayamıyorum. Hiç unutmuyorum üniversite yıllarında eski bir yabancılar tarafından çekilmiş ipekyolu belgeselinde ,(o herkesin bildiği değil ,çok daha eski zamanlarda çekilmiş) bir barak aşiretinin düğününde çekilmiş elli altmış kişinin otantik kıyafetler içerisinde halay çekerken otuz saniyelik bir görüntüsünü seyrettim ,görüntüler tahminen ellili yıllara ait bir görüntüydü ,o görüntüleri nasıl ele geçirebilirim TRT den diye bütün bir yıl düşünmüştüm.
yani gariban barak ovasında bu kayıtlar çekilmişte , türkiyenin en zengin illerinde şimdi bile hiç kimse görüntü alamıyor mu ?
moda tabirle "nasıl yani "diyorum ozaman....

Kullanıcı avatarı
aseymen
Yönetici
Yönetici

2 aseymen isimli üyemize teşekkür edenler.:
AybO, aşıkefe

İleti paşalıefe » 03 Nis 2010, 00:39

elıfoglu zeybegı ızmır burgaz koyunden derlenmıs olup 2003 yılında sevgılı arkadaslarımında dedıgı gıbı ılk olarak karabaglar end. meslk lise tarafından oynanmıstır.suan halen burkaz koyunu gıdersenız bu ezgıyı caldırısanız ınanınkı oynayan bırcok kısı goreceksınız.ama sızın ıcın en yakın zamanda bu koye yolum dusecektır goruntuyu ceker koyarım...bu sayfada yazdıgnız her cunmlenınde altına ımzamı atarım.artıık hersey bırbırıne gırmeye basladı uzun degıl 20 yıl sonra kımse bu oyunların orjınalını hatırlamayacak degılmııı

paşalıefe
Yatak
Yatak

Yaşadığı Şehir: UYE
Teşekkür etti: 2
Teşekkür aldı: 36
İsim: cagatay avanoglu

2 paşalıefe isimli üyemize teşekkür edenler.:
aseymen, aşıkefe

İleti AybO » 03 Nis 2010, 11:03

O halde ortaya çıkaracak ya belgeleri yok. Ya da çok özel sır olarak saklıyorlar.

Cumaovası, Zeybek yuvası...

İnsanın konuşacak kadar zekâya, ya da susacak kadar akla sahip olmaması büyük bir talihsizliktir. La Bruyere

Kullanıcı avatarı
AybO
Zeybek
Zeybek

Yaşadığı Şehir: İzmir
Teşekkür etti: 229
Teşekkür aldı: 526
İsim: İbrahim Avcı
Oynadığınız Ekip: İFAK

İleti aseymen » 03 Nis 2010, 23:16

paşalıefe yazdı:elıfoglu zeybegı ızmır burgaz koyunden derlenmıs olup 2003 yılında sevgılı arkadaslarımında dedıgı gıbı ılk olarak karabaglar end. meslk lise tarafından oynanmıstır.suan halen burkaz koyunu gıdersenız bu ezgıyı caldırısanız ınanınkı oynayan bırcok kısı goreceksınız.ama sızın ıcın en yakın zamanda bu koye yolum dusecektır goruntuyu ceker koyarım...bu sayfada yazdıgnız her cunmlenınde altına ımzamı atarım.artıık hersey bırbırıne gırmeye basladı uzun degıl 20 yıl sonra kımse bu oyunların orjınalını hatırlamayacak degılmııı

sevgili çağatay hoca ,eğer böyle bir görüntüyü halkbilimine kazandırırsan bende sana müteşekkir olan bu işin gönüllüsü ağabeylerinden biri olurum.

ancak ibrahim kardeşinde kullandığı sert ifadeden sonra şu oyun derleme konusunu biraz açmak gerektiğini düşünüyorum. Yine müsaadenizle zeybek cahili olduğum için başka yörelerden örnek verebilirim ,umarım sıkıcı olmam.
mahallinde oynanan oyunların büyük çoğunluğu tekdüze figürlerden oluşur ,bunları genellikle derleyenler eniyi oyuncuların yaptığı figürleri biraz daha geliştirerek çok figürlü oyunlara dönüştürür, yada mevcut basit figürde bazı oyuncuların yaptığı kolay ayırdedilemeyecek küçük farklılıkları abartarak sahnede görsel boyutu olan oyunlara dönüştürürler.
örnek vermek açısından adıyaman (Malatya,Adana ,Antep ve Urfa'da da oynanır) düz halay , aslında tek figürlü bir oyundur ,ama ben öğretirken dört figürlü olarak öğretirdim , diğer figürler aslında ekipbaşı veya iyi oyuncuların mahalli düğünde oynarken sık tekrarlı olarak yaptığı figürlerdir.
veya g.antepte yarım gaba oynarken bütün ekip tekbir figür yapar , butik yaşar üç figürlü olarak derlemişti , ki yanlış birşey yoktur.
veya alipaşayı bulgaristandaki türkler gibi oynasak kırklareli yarışma ekiplerinden daha farklı bir tavır çıkıyor ortaya

zeybek tamamen bireysel figürlerden oluşan bir oyun olduğu için ,derleyen hocalar tamda bu anlattığım nedenle , oynatılanla kayda aldığı oyun arasındaki farklılıklar yüzünden doğabilecek spekülatif tartışmalardan kaçınmak için bu görüntüleri yayınlamaktan imtina ediyor olabilir.

bu konuda menemen HEM li arkadaşlarım hatırlayabilir , Kostak ali'yi TRt çekimleri için istanbula getirdiklerinde ,ali albazlı'yı ;melih hocayı ve ekibi sırayla oynatıp kayda almayı düşünmüşler(yani kaynak kişi,derleyen,ve ekip arasındaki farklılıkların altını çizmek açısından) ,şu veya bu nedenle gerçekleşmemiş bu proje.
ama ben bu derleme kayıtlarından bahsetmiyorum , köylerde normal halkın oynadığı bir aydın zeybeğinin veya hantuman oyununun,çine ikiparmak zeybeğinin,karagöze baktıran oyununun hiç mi görüntüsü yoktur oynanırken ,bu bir halkbilimci olarak beni rahatsız ediyor
bunuda BU OYUNLARIN olmadığı anlamında değil ,olmasının bu işe gönül vermiş herkesin yükümlülüğü olduğu manasında söylüyorum

Kullanıcı avatarı
aseymen
Yönetici
Yönetici

İleti bayezid » 04 Nis 2010, 08:40

Konuya ufak bir parantez açmak isterim bende geçen sene efe (cem) kardeşimle araştırma için gittiğimiz bi köyde gördüğüm şey bu oyunları oynayacak kişilerin yaşlı olmasından dolayı oynamamaları yada beraber oynadığı arkadaşının yada arkadaşlarının vefat etmesi. Bu durumun başka yerlerde de aynı durumda olduğunu düşünüyorum. Gençlere kalan meydanda da gençler çiftetelli ve roman havası diye tabir ettiğimiz havaları oynuyorlar.

Kara kara kazanlar,
Kara yazı yazanlar,
Cennet yüzü görmesin,
Aramızı bozanlar.
Kullanıcı avatarı
bayezid
Yatak
Yatak

Yaşadığı Şehir: Balıkesir
Teşekkür etti: 258
Teşekkür aldı: 36
İsim: Rıdvan YAVAŞ

İleti bedirhan » 04 Nis 2010, 08:58

aseymen abi ben bu konuları çok tartışltım ama arkadslar hocalara toz kondurmuyorlar niyese bizde 15 seneden beri halk oyunlarıyla ilgileniyoru<z artık işi tamamıyla ticarete döktüler ama bu kültürü yavas yavas bitirıyorlar öyle abi çıkıp 3-5 sene solo icra edip ve ya 3 tane bes tane lise orta okul talebesi oynatıp ondan sonra biz eğitmeniz herseyi biz biliriz bizim dediğimiz hep doğru nelerl neler ya ha herkesde böyle değil ama coğunluk bu dur

bedirhan
Yatak
Yatak

Yaşadığı Şehir: ANKARA
Teşekkür etti: 2
Teşekkür aldı: 15
İsim: barbarosbattal
Oynadığınız Ekip: yok

ÖncekiSonraki