paşalıefe yazdı:elıfoglu zeybegı ızmır burgaz koyunden derlenmıs olup 2003 yılında sevgılı arkadaslarımında dedıgı gıbı ılk olarak karabaglar end. meslk lise tarafından oynanmıstır.suan halen burkaz koyunu gıdersenız bu ezgıyı caldırısanız ınanınkı oynayan bırcok kısı goreceksınız.ama sızın ıcın en yakın zamanda bu koye yolum dusecektır goruntuyu ceker koyarım...bu sayfada yazdıgnız her cunmlenınde altına ımzamı atarım.artıık hersey bırbırıne gırmeye basladı uzun degıl 20 yıl sonra kımse bu oyunların orjınalını hatırlamayacak degılmııı
sevgili çağatay hoca ,eğer böyle bir görüntüyü halkbilimine kazandırırsan bende sana müteşekkir olan bu işin gönüllüsü ağabeylerinden biri olurum.
ancak ibrahim kardeşinde kullandığı sert ifadeden sonra şu oyun derleme konusunu biraz açmak gerektiğini düşünüyorum. Yine müsaadenizle zeybek cahili olduğum için başka yörelerden örnek verebilirim ,umarım sıkıcı olmam.
mahallinde oynanan oyunların büyük çoğunluğu tekdüze figürlerden oluşur ,bunları genellikle derleyenler eniyi oyuncuların yaptığı figürleri biraz daha geliştirerek çok figürlü oyunlara dönüştürür, yada mevcut basit figürde bazı oyuncuların yaptığı kolay ayırdedilemeyecek küçük farklılıkları abartarak sahnede görsel boyutu olan oyunlara dönüştürürler.
örnek vermek açısından adıyaman (Malatya,Adana ,Antep ve Urfa'da da oynanır) düz halay , aslında tek figürlü bir oyundur ,ama ben öğretirken dört figürlü olarak öğretirdim , diğer figürler aslında ekipbaşı veya iyi oyuncuların mahalli düğünde oynarken sık tekrarlı olarak yaptığı figürlerdir.
veya g.antepte yarım gaba oynarken bütün ekip tekbir figür yapar , butik yaşar üç figürlü olarak derlemişti , ki yanlış birşey yoktur.
veya alipaşayı bulgaristandaki türkler gibi oynasak kırklareli yarışma ekiplerinden daha farklı bir tavır çıkıyor ortaya
zeybek tamamen bireysel figürlerden oluşan bir oyun olduğu için ,derleyen hocalar tamda bu anlattığım nedenle , oynatılanla kayda aldığı oyun arasındaki farklılıklar yüzünden doğabilecek spekülatif tartışmalardan kaçınmak için bu görüntüleri yayınlamaktan imtina ediyor olabilir.
bu konuda menemen HEM li arkadaşlarım hatırlayabilir , Kostak ali'yi TRt çekimleri için istanbula getirdiklerinde ,ali albazlı'yı ;melih hocayı ve ekibi sırayla oynatıp kayda almayı düşünmüşler(yani kaynak kişi,derleyen,ve ekip arasındaki farklılıkların altını çizmek açısından) ,şu veya bu nedenle gerçekleşmemiş bu proje.
ama ben bu derleme kayıtlarından bahsetmiyorum , köylerde normal halkın oynadığı bir aydın zeybeğinin veya hantuman oyununun,çine ikiparmak zeybeğinin,karagöze baktıran oyununun hiç mi görüntüsü yoktur oynanırken ,bu bir halkbilimci olarak beni rahatsız ediyor
bunuda BU OYUNLARIN olmadığı anlamında değil ,olmasının bu işe gönül vermiş herkesin yükümlülüğü olduğu manasında söylüyorum