Besleme

izmir elifoglu

İzmir Yöresi Hakkında

Yetkili: CHuN-LI

Zeybekoloji'de Aradığını Bul!

Re: izmir elifoglu

İleti Efe » 04 Nis 2010, 14:26

Oyun düzenlenir, senin de dediğin gibi Kadir abi, yapılan bir figürün temelini bozmadan ondan bi kaç figür daha türetilir. Ama yeniden yazmak daha kolay geliyor insanlara. O yüzden de kimse mahalli görüntüleri paylaşmak istemiyor bana göre.

Forum Kuralları: Lütfen Forum Kuralları'nı gözden geçiriniz.

Zeybekler: Facebook Zeybekler Sayfası

Lütfen Teşekkür Et butonu kullanımına özen gösteriniz.

Kullanıcı avatarı
Efe
Yönetici
Yönetici

Yaşadığı Şehir: Balıkesir
Uyarılma: (0%)
Teşekkür etti: 4184
Teşekkür aldı: 7227
İsim: Ćém Bőś.

Efe isimli üyemize teşekkür edenler.:
Zeybek_sevdasi

İleti aseymen » 04 Nis 2010, 16:35

bedirhan yazdı:aseymen abi ben bu konuları çok tartışltım ama arkadslar hocalara toz kondurmuyorlar niyese bizde 15 seneden beri halk oyunlarıyla ilgileniyoru<z artık işi tamamıyla ticarete döktüler ama bu kültürü yavas yavas bitirıyorlar öyle abi çıkıp 3-5 sene solo icra edip ve ya 3 tane bes tane lise orta okul talebesi oynatıp ondan sonra biz eğitmeniz herseyi biz biliriz bizim dediğimiz hep doğru nelerl neler ya ha herkesde böyle değil ama coğunluk bu dur

öncelikle konu yanlış yuere kaymasın , konuştuğumuz konu , ağır zeybek yöresi oyunlarıyla ilgili, mevcutta konuyla ilgili bir arkadaşımızın rahatlıkla ulaşabileceği yeterli görsel materyal yoktur , böyle olmasının bana göre yeterli derecede rasyonel bir izahıda yoktur : Rıdvan kardeşimizin dediği gibi bu oyunları yaşlılar bilip oynamaktaydı , ancak hiç mi kalmadı ,sorusunun cevabı pek tatmin edici olmaz sanırım.
ancak o yörede yaşayıp ,bu işe gönül veren veya bu işten geçimini kazanan arkadaşların bence bu görsel materyallari halkbilimi arşivlerine vede böyle herkesin kullanımına açık ortamlara kazandırmasını arzu ediyoruz ,diye bağlayalım.

sevgili bedirhan kardeş
dediğin 3-5 sene solo icra edip,üç beş tane lise talebesi oynatan eğitmenler kimlerdir ,bu insanların günümüzde camiadaki konumları neye tekabül eder,(ancak zeybek yöresinde bi hakkın kimki beş sene solocu olarak görev yaptıysa çok iyi bir oyuncu, yöreyi ruhuna ve vücuduna sindirmiş olduğunu düşünürüm) hiçbir fikrim yok. Hocalara kimin hangi konuda toz kondurmadığınıda bilemem, ki genelde insanlar bu camiada hocalarına yetişmesinin ilk aşamalarında söz söyletmez ,gayet doğaldır bu hem saygıdan hemde kendi halkoyunculuğu anlamında varoluşunu inkar ediyor olacağı için. Ama hocasının bıçaklamaya kalktığı talebede görmüşlüğüm vardır.

burası gördüğün üzere hocalara karşı saygımızı koruduğumuz , ancak onların manitu olmadığının bilincinde olup sadece BİLİMSEL anlamda edep dışına çıkmadan rahatlıkla ELEŞTİREBİLDİĞİMİZ demokratik bir ortam. Bununla birlikte üstü kapalı olarak ifade etmeye çalıştığın konular her neyse bir başlık açıp ;Örneğin halkoyunlarında usta -çırak geleneği ve bunun derleme çalışmaları üzerine etkileri, daha açık ifadelerle tartışmaya açabilirsin ,eminim bayağıda katılımcısı olur. ama bu konuyu burada tartışmamız bu başlığı yanlış yere götürür ki , eminim bunu sende istemezsin.
Açacağın konu başlığını merakla bekliyor olacağım

Koç gibi meydanlarda dönenlerdeniz
Biz vatan uğruna ölenlerdeniz
Kullanıcı avatarı
aseymen
Yönetici
Yönetici

Yaşadığı Şehir: İstanbul
Teşekkür etti: 2921
Teşekkür aldı: 1800
İsim: Kadir F. Dansman

İleti paguass » 04 Mar 2011, 12:32

alp2x yazdı:Kusura bakmayın konuyu yanlış anladıgımdan dolayı bir onceki iletimde gereken değişikligi yaptım..Egitmenliğini yaptıgım ve de hakim oldugum yore hakkında konusmak gerekirse bugun İzmirde sadece Cumaovası bolgesinin oyunlarının koylerde oynandıgı gorulmektedir..Onun dısında diger oyunların bugun koylerde oynandıgına dair kolay kolay kimsenin bir belge getirebileceğini dusunmuyorm..

bu yargıya nasıl vardınız izmirin kaç ilçesinde saha çalışmanız var kesin ifade kullandığınıza göre çalışmalarınız olduğunu var sayıyorum mesela bergama dikili kınık aliağa bölgesinde çalışmanız varmı torbalı bayındır tire ödemiş veya karaburun mordoğan bölgesinde çalışmanız varsa öğrenmek isterim eksik bilgilerimiz varsa tamamlıyalım...

Kullanıcı avatarı
paguass
Baş Zeybek
Baş Zeybek

Yaşadığı Şehir: Bergama
Teşekkür etti: 570
Teşekkür aldı: 636
İsim: Hasan Türken

paguass isimli üyemize teşekkür edenler.:
CHuN-LI

İleti ugursuz » 04 Mar 2011, 16:02

benim köyümde kırmızı buğday hantuman koca solak bütün köy tarafından oynanır. harmandalının en orjinal hali oynanır. kaba hava yı bilirler . bir de gelmiş oyunların orjinalinin sadece cuma ovasında oynandığını söylüyorsunuz. hiç bergamaya ya da menemene geldinizmi onu da bilmiyorum ayrıca.

ugursuz
Yatak
Yatak

Yaşadığı Şehir: istanbul - izmir
Teşekkür etti: 1
Teşekkür aldı: 32
İsim: Ugur B
Oynadığınız Ekip: oynamıyorum artık

Önceki